sâmbătă, 16 aprilie 2011

Varsovia-Polonia, jos palaria!

Ultimele patru zile am fost in Varsovia, Polonia, cu treaba. In putinul timp liber pe care l-am avut la dispozitie, am apucat sa vad o parte din Varsovia. Am ramas placut impresionat de orasul vechi al Varsoviei. Spre deosebire de Lipscani-ul nostru, orasul vechi al Varsoviei a fost foarte bine conservat, ingrijit si renovat asa cum trebuie.
Pentru unul din Bucuresti care traieste intr-o capitala murdara, pe alocuri chiar jegoasa si plina de praf, intalnirea cu Lipscani-ul Varsoviei e frapanta.
Am ramas blocat sa vad cat de curata este Varsovia. Incredibil de curata si ingrijita.
Raspunsul mirarii mele a venit repede, cand am
vazut cum polonezii isi spala strazile cu sampon si cu aparate din acelea cu jet puternic de apa ca la spalatoriile de masini.
In centrul vechi, care e plin de restaurante, pub-uri si fel de fel de magazine, fiecare patron isi pune angajatii sa spele exemplar in fata pravaliei.
Asta am vazut cu ochii mei. In Romania, Bucuresti, nu am vazut asa ceva. Stiu ca primaria Capitalei a dat un ordin prin care ii obliga pe patronii bucuresteni sa-si curete trotuarele in fata pravaliilor iarna, de zapada.
Sa obligi printr-un ordin un patron sa-si faca curatenie in fata pravaliei mi se pare o chestie pur

romaneasca.
Ok. Sa trecem la poze. In prima poza vedem cum e intrarea in orasul vechi, unde esti intampinat de niste polonezi imbracati ca Sobieschy. Acel mic autobuz e pus la dispozitie de catre primaria Varsoviei turistilor care vor sa faca un tur cu un ghid profesionist.
Poza 2 am facut-o ca sa vedeti cum isi protejeaza polonezii orasul vechi. Au pus mici stalpi de beton, pe unde masinile nu trec. Dar circula pe acolo, in orasul vechi, chiar si autobuzele. Parcarile sunt cu locuri multe :D, bine gandite, iar polonezii isi platesc singuri parcarea, la niste aparate.
Deci, Varsovia nu are Dalli, nici Cocos, nici Udrea.
Poza 3 infatiseaza o banca senzationala. Sau cel putin sentimentul asta mi l-a creat mie. Deci, e o bancuta stradala cantatoare. In partea dreapta, exista un buton de tabla pe care apesi si banca incepe sa cante: Chopin, Mozart... Florin Salam n-am gasit.
A, banca mai are si rol de harta, ghid pentru turisti. Foarte misto ideea!
Poza 4: ce masini credeti ca au ales polonezii pentru taxi? :D
Poza 5 e cu hipioti. Varsovia e plina de hipioti si
de cluburi vintage, unde formatii de amatori sau profesionisti la inceput de cariera concerteaza moca. Am fost intr-un astfel de club, dar despre asta o sa va povestesc maine.

Un comentariu:

  1. Si la noi a dat primăria ordin, încă de pe vremea lui Băsescu, să se spele trotuarele, cu apă chioară,în fiecare sămbătă dimineața. Toată lumea, nu numai patronii. Adică și tu la bloc ar trebui să faci asta, nu să te miri doar de polonezi :P Evident că nu le spală nimeni, pentru că noi suntem șmecheri.

    RăspundețiȘtergere