sâmbătă, 5 iulie 2014

În unii preoți slujește Diavolu'


Azi dimineață am avut următoarea discuție la telefon cu un preot din Colentina, preot care slujeste la o biserică mare, la șosea.

Eu - Bună ziua. Aș vrea să-mi botez fetița sâmbăta viitoare, la dumneavoastră la biserică. Cum se procedează??
Preotul - Aveți programare?
- Nu am.
- Păi, de ce nu ați venit să vorbim?
- Păi, v-am căutat în ultimele 4-5 saptămâni, în fiecare sâmbătă și duminică la biserică, inclusiv cu fetița, dar nu ați fost disponibil. Ba ați avut o nuntă, ba un botez, ba slujba de Moși... Acum două sâmbete am așteptat sa terminați slujba de la un botez și, când să vorbim, omul de la lumânări mi-a spus că ați plecat prin ușa din spate. Am luat numărul dumneavoastră de telefon, v-am sunat și mi-ați spus sa vin și să vorbesc direct cu dumneavoastră, nu prin telefon. Uitați, pot să vin acum să vorbim?
- Când ați spus că vreți să faceți botezul?
- Sâmbătă viitoare.
- La ce oră?
- După prânz, 12.30 - 13.00, când puteți dumneavoastră.
- Pot doar la 11.00 și la 15.00.
- Aveți ceva programat la 12.30-13.00? Eu am programat la 11.30 casatoria civila si nu putem face botezul.
- Nu, dar dacă e să fie vreo înmormântare, aia e mai importantă decât botezul?
- Păi, dumneavoastră vorbiți de o chestie ipotetică, eu vorbesc de o chestie concretă. Deci, vreți să ne botezați copilul sau nu?
- Doar la 11.00 sau la 15.00.
- Bine. La revedere!

Voi, în locul meu, ce ați fi înțeles din acest dialog purtat cu slujitorul Domnului? E un barbat la vreo 55 de ani, Cosmos îl cheamă, și are alură de om blazat, plictisit. Nu e de mirare că preferă înmormântările fictive decât să creștinească un copil. Nu vreau să generalizez, dar astfel de oameni nu fac altceva decât să alunge oamenii de biserică. De ce nu se pensionează? De ce nu lasă locul unor preoți tineri, poate cu mai mult har, cu mai multă chemare?

M-am dus apoi la cealaltă biserică de lângă mine, cea dinspre Baicului. Fără să fi fost înainte să vorbesc, fără să fi sunat, am fost pur și simplu. Și am rezolvat în 4 minute. Cu alții de ce se poate? Poate pentru că în unii preoți slujește Diavolu? Nu știu. Întreb și eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu