marți, 26 august 2014

Dosarul Loteria I - making of

Judecatorii Tribunalului Bucuresti i-au condamnat, ieri, printr-o decizie definitiva si irevocabila, la 4 ani de inchisoare cu executare pe omul de afaceri George Copos, fost vicepremier al guvernului Romaniei (in 2006 cand am inceput sa scriu, el era vicepremier) si pe fostul director al Loteriei Nationale, Nicolae Cristea. Cei doi au fost judecati si gasiti vinovati pentru evaziune fiscala, respectiv compliciate la evaziune fiscala. Procesul a durat 8 ani si jumatate.

Sunt unul din jurnalistii care au scris despre ilegalitatile comise de catre fosta conducere a Loteriei Nationale. Nu vreau sa trag spuza pe turta mea si sa imi arog tot meritul, pentru ca nu ar fi corect fata de ceilalti colegi. Ma refer la cei care au scris primii si au deschis seria anchetelor despre afacerile ilegale facute de Nicolae Cristea - colegii de la Romania Libera, ProSport, GSP etc. Spre deosebire de toti ceilalti, eu cred ca am avut "bulan", adica am beneficiat de o conjunctura favorabila care a facut ca DNA-ul sa demareze ancheta, sa o finalizeze si sa o trimita in instanta. Spre deosebire de ceilalti colegi, eu am dat lovitura de KO.

Making off

In primele zile ale lui 2006, imediat dupa Revelion, eram de serviciu in redactia ziarului Cotidianul cu Liviu Avram, seful meu direct si redactorul sef adjunct al publicatiei. Liviu manageria echipa de jurnalisti de investigatii. La Revelionul respectiv fusese un report enorm la Loto 6/49. Mai multi colegi de la Cotidianul (eu, Liviu, Viorel Dobran - seful sectiei Sport  si altii) am strans bani, am facut cheta si am jucat si noi un bilet. S-a strans o suma considerabila, am completat un bilet cu multe numere si, surpriza, n-am ghicit niciun numar. Ideea era sa castigam marele pot si, dupa Revelion, sa nu mai venim la redactie :D. Cand am vazut ca nu am ghicit niciun numar, primul care s-a enervat a fost Liviu Avram. El mi-a zis sa verific extragerile, ca lui nu i se pare ca lucrurile decurg in regula. Asa am inceput sa iau la puricat intreaga arhiva a Loteriei privind extragerile Loto 6/49. Dupa vreo 3 saptamani de cercetari, dupa ce am tras linie pe toate notitele, a iesit ancheta asta - Loteria insulta matematica pe banii nostri. Titlu dat de Liviu Avram. Explicam acolo cum reporturile la Loto 6/49 se acumuleaza si se dau in preajma alegerilor electorale, in preajma Craciunului, Revelionului, cum cazuse rata castigului la prima categorie de 8 ori, lucru unic in lume, etc. Pe 19 ianuarie 2006, cand am publicat aceasta investigatie, telefoanele in redactie sunau ca la gara, numarul de vizualizari a anhetetei mele a inregistrat un numar record, numarul comentariior din subsolul materialului erau fara numar. Ce mai la deal, la vale, pornisem o revolutie. Explodase un buboi care acumulase foarte mult puroi. Doru Buscu, directorul Cotidianului, m-a chemat la el in birou. M-a felicitat, mi-a dat o prima si mi-a zis sa gasesc un "carlig" si sa continui investigatiie. A doua zi, am publicat aceasta ancheta in care explicam, matematic, ca frecventa cu care se castiga la prima categorie a Loto 6/49 "incalca legile statisticii". Atunci l-am cunoscut pe Nicusor Dan, un geniu al matematicii (da, asta e la origini Nicusor Dan - un geniu al matematicii. Ni-l recomandase Doru Buscu, un alt matematician talentat). Am fost la el cu Liviu. Am stat vreo doua ore, timp in care ne-a umplut cateva table cu calcule.
In momentul respectiv, ianuarie 2006, si eu, si Liviu, si Doru Buscu credeam ca i-am prins pe cei de la Loterie cu ocaua mica, adica noi credeam ca suntem pe cale sa demascam ca jocul Loto 6/49 e controlat de cei din conducerea Loteriei. Calculele noastre bazate pe rezultatele extragerilor din ultimii 8 ani luate la puricat de mine cam asta ne lasau sa intelegem. TOTAL FALS!

Norocul meu a fost ca m-a sunat (printre sutele de telefoane pe care le-am primit la redactie) un om important din Loterie, unul din conducere, care mi-a explicat ca sunt pe o pista gresita. Omul mi-a demosntrat ca jocul nu e masluit, ca totul e in regula si ca ar trebui sa ma axez pe afacerile pe care le face Cristea cu banii incasati de la Loto 6/49. Cu cateva informatii de la el, am inceput seria celor 16 sau 18 anchete despre afacerile ilegale facute de Nicolae Cristea cu banii incasati de la Loto 6/49. Una dintre ele a fost despre tranzactia celor 38 de spatii comerciale facuta de Copos cu Loteria, cea care le-a adus condamnarea. Aceasta este prima pagina din ziua respectiva:

Aceasta este schema tranzactiei, prezentata in EXCLUSIVITATE de mine in Cotidianul. Nimeni nu a stiut pana la publicarea anchetei mele ca din banii de la Loterie, din vanzarea celor 38 de spatii comerciale, au beneficiat si Mircea si Razvan Lucescu. Cred ca ancheta asta i-a placut cel mai mult lui Catalin Tolontan, caruia, cred, ca i-am starnit invidia profesionala.
Revenind la subiect: in aceasta tranzactie Copos s-a lacomit. El avea decizia conducerii Loteriei care, din 1000 si ceva de oferte de spatii comerciale, alesese cele 38 de spatii ale firmei Ana Electronic. Daca George Copos nu se lacomea si alegea sa incheie tranzactia direct intre Ana Electronic si Loterie, totul era legal. In schimb, dorinta sa exagerata de castig l-a imboldit sa vanda spatiile prin interpusi, pentru a evita plata impozitului de peste un milion de euro catre stat. Schema de mai jos e elocventa.
Nota Bene - Uitati-va cum a cumparat Ion Matei spatiile. Deci, omul asta nu a avut niciun ban. S-a dus la Loteria Romana, care i-a dat un avans de 22 de miliarde de lei, cu care a cumparat spatiile de la Copos. Apoi, a revandut Loteriei acele spatii la un pret de aproape 69 de miliardede lei. Tare, nu?


Trebuie sa recunosc faptul ca, daca anchetele mele nu erau preluate de Radu Moraru la B1 TV, nu aveam niciun impact. Radu Moraru, dupa ce a facut o emisiune cu mine, cand s-a uitat pe audiente s-a blocat. Am mai facut impreuna multe emisiuni. Si el, si eu am fost dati in judecata de Nicolae Cristea, in ultima sa zi de mandat. Mie mi-a cerut Cristea juma de milion de euro, lui Radu, un milion.
Nicolae Cristea nu a avut ce sa-mi reproseze pentru anchetele pe care le-am publicat. Totul a fost acoperit de probe. Subiectul procesului a fost unul foarte smecher: din cauza anchetelor mele din primale 4 luni ale anului 2006, am scazut increderea populatiei in acest joc, care nu a mai jucat la Loto 6/49 si astfel Loteria a inregistrat pierderi foarte mari, pe care Cristea mi le-a imputat mie si lui Radu Moraru. Tare, nu? Cat a putut sa planga mama cand a auzit. Dar, deh, Dumnezeu nu doarme :D.
Am avut noroc. Dupa anchetele mele, Loteria a fost controlata de toate organele de control ale statului. Raportul Ministerului de Finante, unicul actionar al Loteriei, a concluzionat ca Loteria a avut incasari slabe din cauza managementului defectuos. Am facut rost de acest raport si l-am depus la dosarul meu de la Tribunal. I l-am dat si lui Radu Moraru. Am castigat amandoi.
Multumesc avocatului Doru Costea. Si Iuliei. Plecaciune, Maestre!


Dupa Radu Moraru, toti ceilalti moderatori de talk-show-uri din Romania au tratat acest subiect. Bineinteles ca m-au invitat si pe mine. Am devenit, in scurt timp, o mica vedeta. Incepuse sa ma recunoasca lumea pe strada. Cu toate acestea, trecusera 3 luni si nimeni nu lua nicio masura. Pana intr-o seara cand presedintele Traian Basesc, invitat la Marius Tuca Show de la Antena 1, a dat cu pumnul in masa si a spus ca nu se poate ca presa sa scrie de atatea luni despre ilegalitatile de la Loterie iar responsabilii sa nu ia nicio masura. A doua zi, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu l-a demis pe Nicolae Cristea si toata conducerea Loteriei. La scurt timp, DNA-ul a trimis dosarul in instanta, iar vicepremierul George Copos a fost obligat sa demisioneze.

In ziua respectiva, m-a chemat Doru Buscu din nou la el in birou si m-a felicitat. Mi-a dat cea mai mare prima din istoria ziarului Cotidianul. Cu banii aia mi-am luat un ceas Swatch :D - The others just watch :), ca amintire.
In 2007, Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa din perioada aia, a decis sa-mi acorde pentru aceste anchete Marele Premiu al CRP.
Asadar, consider ca meritul pentru aceste investigatii e comun. Intai de toate, Liviu Avram e cel care a tras de mine, mi-a zis sa ma apuc de acest subiect si m-a coordonat. E cel care a crezut cel mai mult in mine. Cred ca sunt un pariu de-al lui. M-a luat de la zero si m-a invatat aproape tot ce stie. Apoi, mai e Doru Buscu, omul care, din experienta lui, a simtit subiectul si ne-a lasat, pe mine si pe Liviu Avram, sa ne desfasuram. Doru Buscu a fost genul de sef care nu a cerut de la niste jurnalisti de investigatii cantitate, ci CALITATE. Nu foarte multi sefi de ziare isi lasau reporterii sa lucreze o luna la un subiect. Pentru modul in care ne-a manageriat, Doru Buscu merita toate laudele. Mai jos aveti echipa speciala a Cotidianului din 2006, echipa pe care eu o consider cea mai tare din cate au existat vreodata. La festivitatea de premiere a CRP din 2007, cand eu am luat Marele Premiu, Viorel Ilisoi a luat premiu pentru reportaj, iar Carmen Gavrila, premiul pentru interviu. Deci, 3 jurnalisti de la Cotidianul au luat cele mai tari 3 premii puse la bataie. Doi erau din sectia lui Liviu Avram.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu