sâmbătă, 9 mai 2015

87 de ani. La multi ani, Tataie!!!

Bunicul meu din partea tatălui a împlinit astăzi 87 de ani. Tataia Dumitru, cum îi spunem noi în familie, e cel care m-a crescut, împreună cu mamaia Aurica. N-am văzut în viața mea om mai cinstit, mai onest și mai familist decât tataia. A avut întotdeauna două joburi și a câștigat suficienți bani ca sa-și crească cei 4 copii - tata find cel mai mare. A lucrat toată viața lui la VENUS, fabrica de regenerare a uleiurilor minerale din Rm-S, ca fochist. A fost singurul angajat din tot cartierul care a avut poza la avizierul din parcul orașului, acolo unde erau afișate pe timpul lui Ceaușescu pozele cu oamenii muncii "cu care ne mândrim". Asta după ce a descărcat singur nu mai țin minte câte vagoane cu cărbuni - lucru care l-a impresionat la maximum pe directorul fabricii, care i-a dat și o primă.

Tataia a fost toată viața lui un om modest, căruia i-a plăcut munca. Și banul cinstit. Nu cred că s-a certat vreodată cu cineva.

Visul lui și al bunicii Aurica a fost să-și vadă copiii la școală, oameni realizați - lucruri de care ei nu au avut parte. El a fost cel care mi-a dat bani din pensia lui ca să vin la București, unde câștigasem o bursă pe jurnalism. Bursa era de 150$/lună - vorbesc de anul 2000, dar o luam după prima lună de cursuri. Deci, prima lună trebuia să mă întrețin eu în București. Mama era bugetară, tata - proaspăt șomer. Tataia Dumitru și mamaia Aurica mi-au dat bani din pensia lor ca să vin la cursuri la București. Asta m-a ambiționat. Am văzut ce sărăcie era acasă, ce lipsă de perspective aveam și am tras tare ca să ajung un jurnalist bun. Eu cred că nu i-am dezamăgit. Am fost primul din toată grupa de cursanți care a fost angajat la ziarul unde a făcut practică - Curierul Național, în octombrie 2000.

Când am devenit celebru ;), după ce am apărut la televizor cu diverse investigații, tataia se mândrea cu mine pe la prietenii lui, pe la vecini. "E nepotul meu. Jurnalist la București. L-ai văzut aseară la televizor?" - spunea tuturor în cartier.

Azi am vorbit cu el la telefon. Nu a așteptat să-i urez La mulți ani, că mi-a luat-o el înainte cu urări pentru Ioana și pentru soție.

La mulți ani, tataie! Să-ți dea Dumnezeu după sufletul tău mare și curat!

P.S. - poza e făcută de Paște.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu